T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TORBALI - Torbalı Anadolu İmam Hatip Lisesi

Dilimiz Zengiliğimiz

Proje envanterleri

Ara

Ara

Ara

Dilimizin Zenginliği Projesi için Öneriler

Dilimizin Zenginliği projesi, Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini öğrencilere ve halka tanıtmayı amaçlayan bir projedir. Bu proje kapsamında yapılabilecek çalışmalar, şu şekilde kategorize edilebilir:

  • Eğitim: Öğrencilere ve halka Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini tanıtmak amacıyla eğitim çalışmaları yapılabilir. Bu çalışmalar, okul müfredatına dahil edilebilir veya halka açık kurslar ve etkinlikler şeklinde düzenlenebilir.

Örneğin, okullarda Türkçe derslerinde Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği ile ilgili konular işlenerek, öğrencilere bu konuda farkındalık kazandırılabilir. Ayrıca halka açık kurslar ve etkinlikler düzenlenerek Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği hakkında bilgi edinmek isteyen kişilere bu konuda destek sağlanabilir.

  • Araştırma: Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini daha iyi anlamak amacıyla araştırma çalışmaları yapılabilir. Bu çalışmalar, Türkçenin tarihi, kökeni, söz varlığı, grameri, edebiyatı ve kullanımı gibi konularda yapılabilir.

Örneğin, Türkçenin farklı lehçeleri ve dönemlerinde kullanılmış olan kelimeler ve anlamları ile ilgili araştırmalar yapılabilir. Ayrıca, Türkçenin farklı alanlardaki zenginliğini yansıtan araştırmalar yapılabilir.

  • Üretkenlik: Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtmak amacıyla yaratıcı çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmalar, şiir, öykü, roman, deneme, makale, senaryo, film, müzik, resim, heykel gibi farklı sanat dallarında yapılabilir.

Örneğin, Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtan şiirler, öyküler, romanlar, denemeler yazılabilir. Ayrıca, Türkçenin farklı alanlardaki zenginliğini yansıtan senaryolar, filmler, müzikler, resimler, heykeller üretilebilir.

Bu kategoriler altında yapılabilecek bazı örnek projeler ve çalışmalar şunlardır:

Eğitim

  • Okul müfredatına Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği ile ilgili konular eklenerek, öğrencilere bu konuda farkındalık kazandırılabilir.
  • Türkçe derslerinde Türkçenin farklı lehçeleri ve dönemlerinde kullanılmış olan kelimeler ve anlamları ile ilgili konular işlenerek, öğrencilerin kelime dağarcığı geliştirilebilir.
  • Halka açık kurslar ve etkinlikler düzenlenerek Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği hakkında bilgi edinmek isteyen kişilere bu konuda destek sağlanabilir.

Araştırma

  • Türkçenin tarihi, kökeni, söz varlığı, grameri, edebiyatı ve kullanımı gibi konularda araştırmalar yapılarak, Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği daha iyi anlaşılabilir.
  • Türkçenin farklı lehçeleri ve dönemlerinde kullanılmış olan kelimeler ve anlamları ile ilgili araştırmalar yapılarak, Türkçenin söz varlığı daha iyi anlaşılabilir.
  • Türkçenin farklı alanlardaki zenginliğini yansıtan araştırmalar yapılarak Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği daha iyi anlaşılabilir.

Üretkenlik

  • Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtan şiirler, öyküler, romanlar, denemeler yazılarak, Türkçenin güzelliği ve gücü ortaya konabilir.
  • Türkçenin farklı alanlardaki zenginliğini yansıtan senaryolar, filmler, müzikler, resimler, heykeller üretilerek Türkçenin zenginliği ve çeşitliliği daha geniş kitlelere ulaşabilir.

Bu projeler ve çalışmalar, Türkçenin zenginliğini ve çeşitliliğini öğrencilere ve halka tanıtmak için önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ara

Okulumuz öğrencilerinin "Dilimiz Zenginliğimizdir" projesi kapsamında hazırladığı pano, öğrencilerimizden büyük beğeni aldı.

Ara

Dilimiz Zenginliğimizdir projesi kapsamında "Aralık" ayının teması olan Safahat kitabından alınacak üç kelime ile oluşturulacak cümle ve afiş yarışmasına katıldık.

Okulumuzun 10/A Fen sınıfı öğrencilerinden Akif BAYINDIR ve Yavuz Selim AKTAŞ'ın eserleri birinci seçilerek ilçedeki değerlendirme için ilgili mercilere gönderilmiştir. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Ara

Okulumuz öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy'un Safahat isimli eserinde bulunan sözcükler esas alınarak sözlük çalışması yapılmaktadır.